Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem bij oudere gebouwen. Het manifesteert zich doordat regenwater uw huis binnenkomt op grondniveau en zich vervolgens langzaam verspreidt in de muren met schimmels, vochtplekken en een muffe geur als gevolg.

Gelukkig staan onze experts altijd voor u klaar om dit probleem aan te pakken. Zij komen ter plaatse, onderzoeken de problematiek grondig en bieden vervolgens de meest geschikte behandeling aan.

Kristalvorming

Het is belangrijk om te weten dat naast de vochtproblematiek, vooral de zouten in de muren uw woning kunnen beschadigen. Zodra het water verdampt, blijven deze zouten namelijk achter in uw muren en vormen ze kristallen (bijvoorbeeld sulfaten) aan de oppervlakte.

Deze uitgekristalliseerde zouten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan pleister- en schilderwerken. Hygroscopische zouten zoals nitraten nemen vocht op uit de omgeving en ontwikkelen zo een verhoogd vochtgehalte.

Wat merken we op?

Opstijgend vocht kan u eenvoudig herkennen aan

 • afbrokkelende pleisterlagen,
 • blaasvormige verflagen,
 • schimmel- en mosvorming,
 • verkleuring in pleister- en schilderwerk,
 • beschadigd metselwerk,
 • verhoogde luchtvochtigheid

Merkt u één van deze zaken op? Wees dan op uw hoede en schakel een expert in. Onze specialisten staan voor u klaar.

Oorzaken

We nemen de meest voorkomende oorzaken van opstijgend vocht onder de loep:

 1. Ontbreken van waterkeringen: oude gebouwen hebben vaak geen of gebrekkige waterkeringen, waardoor vocht vanuit de grond omhoog kan trekken.
 1. Verstopte of beschadigde waterkeringen: als een waterkering verstopt of beschadigd raakt, kan deze het vocht niet meer tegenhouden en kan opstijgend vocht optreden.
 1. Beschadigde gevels: beschadigingen aan de gevel, bijvoorbeeld door scheuren of afbrokkelend metselwerk, kunnen water doorlaten en zo opstijgend vocht veroorzaken.
 1. Oude constructies: sommige oudere constructies hebben holle ruimtes onder de vloer die vocht kunnen vasthouden en dit vocht kan vervolgens via de muren omhoog trekken.

Onze aanpak:

Om de meest aangewezen behandeling op te starten, buigen onze experten zich over de vochtproblematiek. Naast opstijgend vocht zijn er immers nog heel wat andere oorzaken die vochtproblemen in de hand werken. Denk maar aan infiltraties via gevels, daken, kelder en schrijnwerk, condensatie of vocht afkomstig van het bouwproces. Blijkt opstijgend vocht het verdikt, dan gaan onze vakmannen met uw muren aan de slag. Ontdek hoe we te werk gaan:

 • We verwijderen zorgvuldig de bestaande plinten.
 • De aangetaste afwerkingslagen worden verwijderd tot op het naakte metselwerk.
 • We injecteren de muren boven het maaiveld met een geconcentreerde emulsiegel. Door sublimatie verspreidt het product zich verder in de muren en bekomen we verticale en horizontale vochtbarrières.
 • Vervolgens plaatsen we dampdichte folie op de afgekapte muren. De folie vormt een fysische barrière tegen restvocht en hygroscopische en uitbloeiende zouten.
 • Zodra de folie geplaatst is, werken we de muren af met een pleisterlaag.
vochtbestrijding in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

Beter voorkomen dan genezen

Het is beter om opstijgend vocht te voorkomen dan te genezen: de risico’s van het negeren zijn aanzienlijk.

Gezondheidsproblemen: vochtige muren bevorderen de groei van schimmels en bacteriën, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en luchtweginfecties.

Structurele schade: opstijgend vocht kan de structuur van gebouwen aantasten, waardoor muren kunnen afbrokkelen of scheuren.

Aantasting van het interieur: het vocht kan pleisterwerk en schilderwerk aantasten, waardoor het loslaat of afbrokkelt. Ook kunnen vloerbedekking en meubilair door het vocht beschadigd raken.

Verlaagde energie-efficiëntie: vochtige muren isoleren minder goed, waardoor de energie-efficiëntie van een woning wordt verlaagd. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen.

Verminderde waarde van de woning: als opstijgend vocht onbehandeld blijft, kan dit de waarde van een woning verminderen, omdat het een potentieel structureel en gezondheidsrisico vormt voor bewoners.

Waarom Bodima uw geschikte partner is

Over Bodima

Bodima uit Zandhoven, Antwerpen ademt ervaring en kwaliteit. Al meer dan 60 jaar nemen onze specialisten allerlei gevels stevig onder handen. Het resultaat? Een frisse en propere look voor elke gevel! Verder staan we garant voor een uitstekende afwerkingsgraad en een vlekkeloze service. Ontdek alvast onze realisaties, want die spreken boekdelen!

Vermijd vervelende geurtjes en vochtplekken dankzij de expertise van Bodima. Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte.

Vraag nu uw offerte

BEL ONS